Dutch Cuisine, meer dan stamppot?

Menig Nederlander is niet trots op de Hollandse keuken. Zonde, zo vonden een groep chef-koks, cultuurmakers en producenten in 2015 voor zij het initiatief Dutch Cuisine startten. Albert Kooy is een SVH Meesterchef en Executive Chef bij Restaurant Wannee. Hij publiceerde in 2007 zijn boek ‘De nieuwe Nederlandse keuken’, die uiteindelijk de aanleiding is geweest tot Dutch Cuisine.  

“Het is toch vreemd dat je als Nederlandse kok wordt opgeleid in een andere cultuur? Zo leerde ik bijvoorbeeld eerder consumé des legumes maken dan een gewone groentesoep.”  (Albert Kooy, Lekker 500, 45e editie) 

Dutch Cuisine wilt de Nederlandse keuken en eetcultuur op de kaart zetten in het binnen- en buitenland. Dit willen ze doen door de keuken te moderniseren en verduurzamen. Dutch Cuisine gelooft er bijvoorbeeld in dat het gerecht je moet vertellen in welk seizoen we zitten, hiervoor moeten wij terug naar de traditionele eetcultuur, het streven van Dutch Cuisine is dat 80% van de ingrediënten seizoen producten uit de omgeving zijn. Ook moet eten gezond zijn, het is namelijk belangrijk om goed en gevarieerd te eten. Daarnaast zijn de gerechten goed voor de aarde. Met minder dierlijke producten en juist meer plantaardige producten streeft Dutch Cuisine er naar om 80% plantaardige producten en 20% dierlijke producten te gebruiken in hun gerechten.  

Het is volgens Dutch Cuisine belangrijk om de producten te gebruiken die de natuur biedt, deze volledig te gebruiken en dus om minder te verspillen. Ook kwaliteit is een pijler van Dutch Cuisine. Dit betekent dat je meer kijkt naar het product dan naar het prijskaartje. Het zijn namelijk de principes van Dutch Cuisine dat een product biologisch geteeld en fair-trade is. Ook is belangrijk dat de keuken verse producten gebruikt van goede kwaliteit. Een Dutch Cuisine restaurant zal hier nooit op besparen. De waarde die Dutch Cuisine toevoegt zit in het effect dat de vier vorige waarden hebben. Gezond leven en eten, minder verspillen, een eerlijke prijs voor de producent en de aarde beter achter laten. Dat zijn goede kernwaarden om naar te werken. Dat maakt Dutch Cuisine restaurants anders, zij brengen het koken veel verder. 

Dutch Cuisine is een mooi streven die door steeds meer restaurants wordt aangehouden, niet alleen verandert het de manier hoe wij in Nederland kijken naar onze eetcultuur, maar ook hoe wij dit wereldwijd op de kaart zetten. Ook Restaurant Wannee is aangesloten bij Dutch Cuisine, het doel van dit restaurant is om een fine-dining ervaring te bieden met Hollandse en Friese karakteristieken. Onze chef Albert Kooy heeft de principes van Dutch Cuisine geïntegreerd in zowel het restaurant als alle voedsel outlets op de schoolcampus. Hiernaast geeft Kooy les aan gastronomie studenten waardoor hij zijn kennis en visie door kan geven aan de nieuwe generatie hotello.