11Fountains: ontdek Friesland en laat je verrassen door de betoverende fonteinen en hun bijbehorende verhaal.

Elf fonteinen in de elf Friese steden, ontworpen door elf kunstenaars uit elf verschillende landen. Sinds 2018 vertellen deze fonteinen elk hun eigen unieke verhaal. Samen vormen ze een adembenemend kunstproject waarbij je op een verrassende ontdekkingsreis door Friesland gaat.

Tegenover het treinstation van Leeuwarden, op 25 minuten loopafstand van Notiz Hotel, staat één van deze magische fonteinen. Jaume Plensa, geboren in Barcelona in 1955, ontwierp de fontein voor Leeuwarden genaamd ‘Love’. Deze fontein bestaat uit twee witte sculpturen, de gezichten van een jongen en een meisje, omringd door dansende mistslierten. Met gesloten ogen staan ze tegenover elkaar, alsof ze in een droom zijn verzonken. Plensa licht toe: ‘’Jonge mensen dromen van de toekomst en die sfeer van hoop past voor mij op een mooie manier bij Leeuwarden.’’ Plensa heeft daarom de fontein opgedragen aan de jeugd van de stad. 

Naast de fontein in Leeuwarden zijn er nog tien andere kunstwerken te ontdekken verspreid over Friesland. Maak een avontuurlijke reis langs de fonteinen en laat je betoveren door de combinatie van kunst, natuur en Friese gastvrijheid. De 11fountains zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en dat maakt het nog makkelijker - en duurzamer - om ze allemaal te bewonderen. 

Bronvermelding:
https://www.friesland.nl/en/discover/culture/11fountains